Συμβουλές - Γνώσεις

Σύγκριση οργανικών και κρυστάλλινων φακών.

Οι οργανικοί φακοί σε σχέση με τους κρυστάλλινους φακούς πλεονεκτούν σε διάφορα σημεία όπως:
α) Έχουν πιο μεγάλη αντοχή στα χτυπήματα,δεν σπάζουν εύκολα αλλά αν σπάσουν δημιουργούν αρκετά μεγάλα κομμάτια, ακίνδυνα για τον τραυματισμό των οφθαλμών.
β) Είναι πιο ελαφριοί,σχεδόν στο μισό του βάρους του κρυστάλλου.
γ) Η μεταβίβαση του φωτός μέσα από την ύλη τους είναι μεγαλύτερη
δ) Δεν θαμπώνουν εύκολα,λόγω της χαμηλής μεταδοτικότητας τους

Όμως,λόγω τους υλικού κατασκευής τους μειονεκτούν γιατί έχουν:
α) Μειωμένη αντίσταση στην τριβή,η οποία όμως αντιμετωπίζεται με την χρήση αντιχαρακτικών επιστρώσεων.
β) Μειωμένο Abbe (χρωματική εκτροπή) αλλά και αυτό αντιμετωπίζεται με την χρήση αντανακλαστικών επιστρώσεων.

Συχνές ερωτήσεις για τους φακούς επαφής.

1) ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ?
Όχι, δεν είναι σωστό διότι στη θάλασσα υπάρχουν βακτήρια, τα οποία κολλάνε πάνω στον φακό και μπορεί να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα. Ωστόσο, όμως ο κίνδυνος να φύγουν από τους οφθαλμούς είναι μεγάλος ειδικά αν ανοιχτούν κάτω από το νερό (βουτιά)
Σε περίπτωση  όμως, που χρειάζεται να βλέπετε καλά και μέσα στο νερό, τότε πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά (μάσκα) και οι φακοί να απολυμαίνονται αμέσως μόλις βγείτε από την θάλασσα.

2) ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟΥΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ  ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ΘΑ ΕΧΩ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΜΟΥ ?
Για να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή όραση και ανοχή των φακών σας πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του εφαρμοστή σας. Το κυριότερο πλεονέκτημα των μηνιαίων φακών επαφής είναι ότι κάθε μήνα ανοίγετε και φοράτε καινούριο και συνάμα πεντακάθαρο  φακό. Επιπλέον, το υλικό των μηνιαίων φακών επαφής έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο από την εκάστοτε εταιρεία με σκοπό να καθαρίζεται ικανοποιητικά μόνο για ένα μήνα. Τέλος, οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο στην όραση αλλά και στην υγεία των οφθαλμών διότι μετά το πέρας του μηνός κινδυνεύουν από διάφορες λοιμώξεις.

3) ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ- ΦΟΡΕΣΩ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ ΕΑΝ ΕΧΩ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ?
Ναι, η επιστήμη όλο και εξελίσσεται ώστε να μπορείτε με τους φακούς επαφής να διορθώσετε και  τον αστιγματισμό. Είναι κυρίως μαλακός φακός επαφής.
Είναι πιο ακριβός από τους συνηθισμένους φακούς επαφής και η ποικιλία τους είναι περιορισμένη. Τέλος, ορισμένες εταιρείες φακών επαφής παρουσιάζουν μηνιαίους φακούς για αστιγματισμό μέχρι 4.00 βαθμών.

4) ΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ?
Ναι, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο συνταγές λόγω της απόστασης του σκελετού από τους οφθαλμούς. Η διαφορά κυρίως λαμβάνεται υπ ΄ όψιν όταν η δύναμη των γυαλιών είναι ίση ή μεγαλύτερη από 4.00 βαθμούς. Κάθε εταιρεία αποστέλλει ειδικό πίνακα μεταβολών ανάλογα με την διαθλαστική ισχύ.

Τι είναι πρεσβυωπία.

Η πρεσβυωπία δεν είναι η διαθλαστική ανωμαλία, αλλά η φυσιολογική γήρανση του κρυσταλλοειδή φακού με την πάροδο του χρόνου. Γενικότερα, ο οφθαλμός έχει τη δυνατότητα μέσω του ακτινωτού μυός ,να αυξάνει την διαθλαστική του δύναμη, αυξάνοντας την κυρτότητα του φακού, ώστε να εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο κάθε φορά η κοντινή  όραση. Η ικανότητα αυτή του οφθαλμού καλείται προσαρμογή.

Καθώς όμως, το άτομο μεγαλώνει , ο ακτινωτός μυς σκληραίνει με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια μεταβολή στο σχήμα του φακού και κατ ΄ επέκταση μείωση της ικανότητας προσαρμογής. Το βασικότερο σύμπτωμα είναι η μειωμένη όραση για κοντά. Το άτομο κουράζεται μετά από σύντομο διάστημα κοντινής εργασίας και ανακουφίζεται όταν απομακρύνει το αντικείμενο που θέλει να δει. Η πρεσβυωπία διορθώνεται με την χρήση κατάλληλων θετικών φακών.

Τι είναι μυωπία.

ΟΡΙΣΜΟΣ
Μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία, κατά την οποία, οι ακτίνες φωτός ή μια δέσμη ακτίνων μετά την διάθλαση τους, δεν εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό (εμμετρωπία), αλλά μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα  το είδωλο του αντικειμένου να μην απεικονίζεται ευκρινώς  επί του αμφιβληστροειδούς.

ΑΙΤΙΑ
Η μυωπία μπορεί να οφείλεται σε:

 • Μεγάλο προσθιοπίσθιο άξονα του οφθαλμού (αξονική μυωπία)
 • Μεγάλη διαθλαστική δύναμη του κρυσταλλοειδούς φακού ή κερατοειδούς (διαθλαστική μυωπία)
 • Συνδυασμό των παραπάνω

Η μυωπία κυρίως αυξάνεται κατά την περίοδο της ανάπτυξης του ατόμου και σταθεροποιείται μετά την ενηλικίωση του. Επίσης, ο παράγοντας κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της. Η μυωπία εμφανίζεται κυρίως κατά την σχολική ηλικία. Το άτομο παραπονιέται για θολή αντίληψη των αντικειμένων, ενώ αρκετά συχνά κλείνει τους οφθαλμούς του για να δει καλύτερα το μακρινό αντικείμενο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η διόρθωση της μυωπίας γίνεται είτε με γυαλιά είτε με φακούς επαφής. Τα γυαλιά διορθώνουν λειτουργικά την μυωπία αλλά δεν επιδρούν στην εξέλιξη της. 
Όμως, κατά την παιδική ηλικία, η διόρθωση της μυωπίας διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο για την ανάπτυξη της  σωστής οπτικής οξύτητας , της φυσιολογικής διόφθαλμης όρασης και της κινητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο οφθαλμών.

Τι είναι υπερμετρωπία.

ΟΡΙΣΜΟΣ
Υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία  ακτίνες φωτός μετά την διάθλαση τους, αντί να εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, οι ακτίνες εστιάζονται πίσω από αυτόν.

ΑΙΤΙΑ
Η υπερμετρωπία μπορεί να οφείλεται σε :

 • Μικρό προσθιοπίσθιο άξονα του οφθαλμού
 • Μικρή διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του κρυσταλλοειδούς φακού
 • Σε συνδυασμό των παραπάνω

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας εξαρτώνται απόλυτα από την ηλικία του ασθενούς αλλά και το βαθμό της υπερμετρωπίας του.
Κατά την γέννηση του παιδιού, είναι φυσιολογικό φαινόμενο, να υπάρχει ένας μικρός βαθμός υπερμετρωπίας,  και μειώνεται σταδιακά με την ανάπτυξη του παιδιού.
Ένας υπερμέτρωπας, κατά την παιδική ηλικία, μπορεί ενεργοποιώντας τη λειτουργία της προσαρμογής τους, να εξουδετερώσει το βαθμό της υπερμετρωπίας του και να μην έχει πρόβλημα μειωμένης όρασης. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς μεγαλώνει ο υπερμέτρωπας, το εύρος προσαρμογής του μειώνεται, οπότε έτσι αρχίζουν τα προβλήματα μειωμένης όρασης, τόσο για την κοντινή όσο και για την μακρινή όραση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ?
Άτομα με χαμηλή βαθμού υπερμετρωπίας, λόγω της συνεχόμενης προσπάθειας προσαρμογής και συνάμα και της εξουδετέρωσης της υπερμετρωπίας μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κοπιωπίας, π.χ κεφαλαλγίες, πόνο στους οφθαλμούς και δακρύρροια.
Στα παιδιά, η υπερμετρωπία ευθύνεται για την πρόκληση ενός είδους στραβισμού και πρέπει να διορθώνεται άμεσα διότι υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης αμβλύωπας (τεμπέλικο μάτι).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η διόρθωση της υπερμετρωπίας γίνεται με θετικούς φακούς. Η χορήγηση διορθωτικών γυαλιών εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον βαθμό της εκάστοτε υπερμετρωπίας, την ηλικία του ατόμου, την παρουσία ή μη συμπτωμάτων. Βέβαια, και στην υπερμετρωπία μπορεί να χρησιμοποιηθούν φακοί επαφής.

Τι είναι αστιγματισμός.

ΟΡΙΣΜΟΣ
Αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού, κατά την οποία οι ακτίνες φωτός μετά την διάθλαση τους δεν εστιάζονται σε ένα σημείο του οφθαλμού, αλλά ποικίλλουν σε διάφορους μεσημβρινούς.

ΜΟΡΦΕΣ
Όταν οι δύο μεσημβρινοί, που εμφανίζουν τη μέγιστη διαφορά διαθλαστικής δύναμης είναι κάθετοι μεταξύ τους μιλάμε για ομαλό αστιγματισμό. Στον ανώμαλο αστιγματισμό, π.χ στην πάθηση του κερατόκωνου, οι δύο μεσημβρινοί με την μέγιστη διαθλαστική διαφορά δεν είναι κάθετοι μεταξύ τους.

ΑΙΤΙΑ
Ο αστιγματισμός οφείλεται στον κερατοειδή και συνήθως κατά την διάρκεια ζωής του ατόμου δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα του αστιγματισμού είναι η θολή αντίληψη των αντικειμένων, η θολή όραση και η κόπωση των οφθαλμών του ατόμου διότι προσπαθεί συνέχεια να εστιάσει για να δει ευκρινές το μακρινό αντικείμενο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η διόρθωση του αστιγματισμού πραγματοποιείται με κυλινδρικούς ή σφαιροκυλινδρικούς φακούς ή με τορικούς – αστιγματικούς φακούς επαφής, σκληρούς ή μαλακούς.
Οι σκληροί φακοί επαφής χρησιμοποιούνται κυρίως στον ανώμαλο αστιγματισμό υψηλής διαθλαστικής ισχύς.

Φίλτρα και επιστρώσεις φακών.

ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗΣ
Η επίστρωση αντανάκλασης είναι το κομμάτι που κάνει μερικά γυαλιά να καθρεπτίζουν τον περιβάλλοντα χώρο. Η επίστρωση αυτή απλώνεται στους φακούς των γυαλιών σαν ένα λεπτό, αραιό στρώμα. Το μοναδικό μειονέκτημα των αντανακλαστικών επιστρώσεων είναι η μεγάλη ευαισθησία που παρουσιάζουν αν κακομεταχειριστούν π.χ γρατζουνιές και σημάδια.

ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ
Η τελική επίστρωση για την αύξηση της αντοχής των φακών στην φθορά είναι ένα λεπτό στρώμα από diamond – like carbon, που δημιουργείται μέσω μιας διαδικασίας ιονισμού στην εξωτερική επιφάνεια των γυαλιών. Το στρώμα αυτό ανθίσταται στη φυσιολογική φθορά που εμφανίζουν συνήθως οι φακοί των γυαλιών ηλίου, προστατεύοντας τις υπόλοιπες υπερευαίσθητες επιστρώσεις. ΑΝΤΙΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ Αυτό το είδος της επίστρωσης αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αντανάκλαση του φωτός στο πίσω μέρος του φακού. ΦΙΛΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
Η υπεριώδης ακτινοβολία διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, UVA και UVB, ανάλογα με την συχνότητα και το μήκος κύματος του. Τα πολωτικά γυαλιά παρέχουν στον ιδιοκτήτη τους τη μέγιστη δυνατή προστασία έναντι όλων των υπεριωδών ακτινοβολιών.

ΦΙΛΤΡΟ ΠΟΛΩΣΗΣ
Το φίλτρο πόλωσης, περιορίζει το φαινόμενο της λάμψης και της θολούρας που αντιμετωπίζουμε από τις αντανακλάσεις του φωτός στο νερό, στο δρόμο ή άλλες οριζόντιες επιφάνειες. Όταν όταν το φώς προσπίπτει σε μια επιφάνεια, τα μήκη κύματος του που ανακλώνται, ταλαντώνονται κατά τη γωνία αυτής. Τα φίλτρα αυτά εμποδίζουν τις ανακλάσεις, επιτρέποντας μόνο τις ακτίνες κατακόρυφης πόλωσης.

Ηλιακή ακτινοβολία και επιπτώσεις στην όραση.

Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από 3 είδη ακτινών :

 • Τις υπέρυθρες ακτίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αύξηση της θερμοκρασίας στα κύτταρα.
 • Τις υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του οφθαλμού και του κρυσταλλοειδή φακού.
 • Τις ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα, που αντιστοιχούν στο μπλε- ιώδες φως και είναι υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς.

Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, από έναν πλανόδιο, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο μάτι. Τα οικονομικά και ψεύτικα γυαλιά ηλίου, μπλοκάρουν μεν ένα ποσοστό του φωτός που φτάνει στον οφθαλμό, δεν εμποδίζουν όμως την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι πρέπει να κάνετε ώστε να παρατείνετε την διάρκεια ζωής των γυαλιών σας.

 1. Βάζετε και βγάζετε τα γυαλιά σας με τα 2 χέρια!
 2. Πλένετε τα γυαλιά σας μόνο με νερό και σαπούνι. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε καθαριστικά υγρά, οινόπνευμα κ.α
 3. Μην τα αφήνετε με την επιφάνεια των φακών προς τα κάτω
 4. Αποφεύγετε την υψηλή θερμοκρασία π.χ έκθεση στο παρμπριζ του αυτοκινήτου, άνοιγμα φούρνου κ.α
 5. Τοποθετείτε πάντα τα γυαλιά σας σε σκληρή θήκη και σκουπίζετε με τα ειδικό πανάκι!
 6. Ελέγχετε συχνά τις βίδες του σκελετού ή περάστε πιο συχνά από το κατάστημα μας για έλεγχο, είμαστε πάντα στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε.

Τι είναι η ξηροφθαλμία και πώς αντιμετωπίζεται.

Τα δάκρυα προστατεύουν τα μάτια μας και τα υγραίνουν που είναι απαραίτητα για την καθαρή και χωρίς ενοχλήσεις όραση. Μερικοί άνθρωποι, δεν μπορούν να παράγουν κανονική ποσότητα ή παρουσιάζουν μια διαταραχή στην ποιότητα των δακρύων με αποτέλεσμα τα μάτια να είναι ξηρά και ευαίσθητα, να τσούζουν και να κόβουν ενώ η όραση θολώνει συχνά.

Συνήθως, η ξηροφθαλμία προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα και κυρίως γυναίκες διότι δεν παράγονται τόσες πολλές λιπαρές ουσίες. Άλλοι παράγοντες εμφάνισής της είναι η ζέστη, η ξηρασία, ο αέρας, το υψόμετρο και ο καπνός του τσιγάρου. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι στεγνώνουν τα μάτια τους όταν δουλεύουν στον υπολογιστή. Επίσης, οι χρήστες φακών επαφής υποφέρουν από ξηρότητα  επειδή οι φακοί απορροφούν την δακρυϊκή στοιβάδα δημιουργώντας μακροχρόνιο σχηματισμό πρωτεϊνικών ιζημάτων πάνω στον φακό επαφής.

Τα συμπτώματα είναι η αίσθηση ξένου σώματος, η φαγούρα, το κάψιμο και τα μάτια είναι συνήθως κόκκινα και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότατα με τεχνητά δάκρυα σε μορφή σταγόνων ή σε μορφή σπρέι κατάλληλων για την ξηροφθαλμία

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Οπτικά Χριστοπούλου διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.